Falsk matematik bäddar för sur förlust

Kontra STHLM – Bolltrollarna 1-2
1-0 Dribbel (Hagge)

0-1+1 är tydligen lika med +1. Denna felaktiga ekvation straffades med -1 Kontrait på planen och detta lade grunden för +2 mål för Bolltrollarna och därmed -3 poäng för Kontra. Jag hatar matte.

Det var varmt och fuktigt denna sena augustiafton som redan från början skvallrade om att något inte var riktigt som vanligt. Först var det svårt att sätta fingret på vari skillnaden bestod; röken från Mordor-skorstenen spyddes outtröttligt ut på sedvanligt vis, vår nonchalanta lilla domare blåste frenetiskt i sin stackars pipa under matchen som föregick vår och på Hökis hängde alla törstiga vänner som vanligt då man gick förbi från tuben. Men så framträdde detta märkliga faktum: större delen av Kontras lag för dagen hade infunnit sig en god stund före match och genomförde något som likande en strukturerad uppvärmning. När så även en tidigare regnskur lyckats binda gruset och göra att underlaget nästan liknade en fotbollsplan, istället för att bara ligga till grund för en ökenstorm så fort man rör sig på den, insåg man snart att förutsättningar fanns för en riktigt rolig Kontra-kväll.

Coach Dribbel ställde upp sina mannar i den vanliga 2-3-1-formationen, hade två permanenta mittlås i Göbb och Kajjan utan någon fast avbytare på backplats och tog själv en av platserna i anfallet. Dessutom var The Wall tillbaka i målet efter sommaruppehållet, vilket gav ökad trygghet bakåt och känslan av ett stabilt lag. Matchen blåstes igång och spelet tog sin början. Det var nu den ovanliga kvällen visade sig fortsätta ett tag till: Kontra spelade från första aktion som ett lag. Vi låg rätt i positioner, pratade med varandra på plan, jobbade tillsammans, sprang och kämpade för varandra och gjorde att Bolltrollarna inte kom någonstans med sina försök till trollerikonster. När Kontra gick framåt hördes dock ett sus från publikhavet (nåja från Kontras avbytarbänk åtminstone, det var sen match och knappt en kotte till publik) eftersom det varje gång kändes farligt. Kort sagt: vi spelade riktigt bra fotboll och det var skoj till tusen!

Efter cirka halva halvleken kom ett mönsteranfall där bollen gick som på ett snöre, där ordf. Hartass till slut passade fram coach Dribbel som fick sätta dit 1-0, underbart! Tyvärr har Kontra i år varit målsnålast framåt i hela serien och inte heller den här gången kunde det fina spelet förvaltas i fler mål än så före utgången av första halvlek. Med ledning och klara bud på mer gick vi dock till pausvila med fint självförtroende och stor tillförsikt om att vi skulle gå in och stänga matchen i andra halvlek. Vi pratade positivt i pausen om hur bra halvleken varit och om att det bara var att fortsätta tugga på så skulle allt gå så bra och vinsten bli vår. Alla var nöjda och kanske infann sig en viss hybris samtidigt som löpandet i första halvlek gjort flera av oss lite trötta.

Vad som än var skälet så började andra halvlek inte alls lika bra som den första slutade. Plötsligt var det ovanliga med kvällen borta, de gamla vanliga avstånden mellan lagdelarna tillbaka, pratet med varandra gick ner och spelet såg mer skakigt ut generellt. Vi försökte peppa från bänken och snacka oss ur den negativa spiralen men plötsligt inträffade den ovannämnda felaktiga ekvationen som fick matchen att oåterkalleligt vända.

Nicke fick ont i foten (eller nåt) efter ett anfall och gick, nästan haltande, av planen uppe vid motståndarnas mål. Han ropade för byte och in rusade ordf. Hagge, övertygad om att det måste vara i sin ordning då Nicke ju redan klivit av planen. Vår högt aktade domare tar då sitt ansvar och stegar in i handlingarna genom att blåsa hårt i sin pipa.

(Här måste vi föra in en parentes. Alla domare har sina passioner, eller snarare några regelbrott de brinner för att stävja. Årets domare har klargjort att korrekta byten är ett av hanses hjärtefrågor och att efterfölja detta är det viktigaste för att göra korp-fotboll rolig och sevärd. Detta otyg som ju har förstört så mycket av spelet genom alla dessa år.)

Tydligen var det genomförda bytet ett flagrant övertramp då Nicke aldrig meddelade domaren sin skada och därmed skedde bytet på fel plats. (Sedan kan man ju diskutera om det är realistiskt att tro att Nicke från kortlinjen ska kunna överrösta larmet på planen och från läktaren så att domaren förstår vad som hänt och tillåta Hagge att ersätta.) Hur som helst. I praktiken innebar detta, ansåg domaren, att Kontra var en man för många på planen (fast Nicke inte var på planen) varpå han gav ordf. Hagge ett gult kort och därmed 5 långa minuters utvisning. Proportionerligt straff tyckte alla i Kontra.

Med en man mindre på planen blev inte trenden som startat i den andra halvleken på något sätt bättre. Avstånden mellan lagdelarna kändes plötsligt som ljusår och snacket med varandra verkade därför drunkna i det vakuum som utgjorde mellanrummen. Samtidigt började Bolltrollarna att leva upp till sitt namn. Där fanns, förutom de korpulenta backarna, några yngre och smärta offensiva spelare med klara individuella kvaliteter med bollen. Dessa spelare märktes aldrig riktigt av i den första halvleken (bortsett från ett karateslag mot K.G:s struphuvud) då Kontra låg tätt och på rätt sida i försvaret.

När dessa magiker gavs utrymme med bollen blev det snabbt farligt och både 1-1 samt 1-2 trillade in innan utvisningen var till ända. Vid det laget hade vi i Kontra hunnit få både gamnacke och hundflås. Hur vi än kämpade för att försöka rycka upp oss och forcera på slutet så blev det inga riktigt heta chanser. Det blev torsk och efteråt kändes det hela mycket snopet. Kvällen som hade börjat så fint och då det kändes som att allt gick rätt hade förbytts i nederlag för Kontra. Besvikelsen var påtaglig och vi kände oss klart bestulna på segern.

Jaja! Nu får vi släppa detta och ta med oss känslan av den första halvleken i denna match när vi på torsdag möter Ivar Lo Park Rangers. Förra gången slog de oss med 3-0 (trots bra spel från os) så det är dags för revansch! Nu vänder serien så nu kavlar vi upp ärmarna och ser till att få plusresultat!

 

Skärmavbild 2015-09-01 kl. 09.35.09

Veckans tabell ser exakt ut som efter omgång två, med skillnaden att Kuben och Bolltrollarna bytt plats. (Och att siffrorna inte stämmer överens då.)

En reaktion på ”Falsk matematik bäddar för sur förlust”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *