Coach informerar

Ett-två-ett-två! Nej, det är inte en anspelning på ett nesligt svenskt uttåg ur ett italienskt vm-slutspel. Det är inte heller en dikt av Åke Hodell. Däremot är det kortfattat Kontras nya spelsystem. Fotbollsstrategier behöver, precis som det mesta i vårt utvecklade samhällssystem, anpassas till nya tider, till nya förhållanden. Nu är tiden mogen för ett nytt system som tillåter Kontra att spela en modern och flexibel fotboll.

Jag vill återigen tacka för det förtroende som har givits mig. Det är med glädje i sinnet jag tar mig an uppgiften att tillsammans med kollektivet försöka genomföra de mål som beslutades på årsmötet. Och det var fler än jag som gladdes åt den kanon som Bäten avlossade på träningen senast och som resulterade i mål; det bådar gott inför uppfyllandet av ett av delmålen. Positivt är också att så många har varit närvarande på vinterns inomhusträningar hittills. Att vi kan spela tre lag gör att vi håller uppe tempot hela tiden. Något som kan behövas då vår målsättning, placeringsmässigt i serien, är en pallplats. I skrivande stund är inte någon assisterande coach utsedd men jag har ingen anledning att frångå styrelsens rekommendation och kommer därför snarast att inleda dialog med Jon.

Min fotbollsfilosofi är i grunden ganska enkel och kan i sin renaste essens uttryckas med ett ord: rörelse. Om vi börjar bakifrån så vill jag skapa ett starkt försvar genom att ha tre backar; två markeringsbackar och mellan dem lagets dirigent i form av en libero, som genom sin överblick ska ta de rätta besluten (näst) längst bak. Nästa position utgörs av länken mellan försvar och anfall; navet och spelmotorn, som måste ha ork att jobba både upp och hem. Slutligen har vi de två attackplanen där framme som ständigt måste oroa motståndarnas backlinje med sönderrivande löpningar. Detta är alltså utgångsläget. Så som Kontra spelade föregående säsong tycker jag att vi fastnade i våra positioner alltför mycket och stundtals blev kvar ute på kanterna (med eller utan boll). Med det nya systemet vill jag centralisera spelet och öka möjligheterna för alla att vara delaktiga. De två topparna ska jobba nära varandra och de två markeringsbackarna kan turas om att följa med upp i anfall när läget så tillåter. Nog om det just nu, den mer utförliga manualen kommer ju att dyka upp i sinom tid.

Avslutningsvis vill jag beröra försäsongsträningen något. För att klara av att spela en flexibel och rörlig fotboll behöver vi flås. För alla som har tid och lust kommer vi därför att börja med löpträning en gång i veckan. Med start inom en snar framtid kommer vi att träffas på torsdagar, utgångspunkt Liljeholmen, för att ge oss ut på en joggingtur i lagom takt. Håll utkik i forumet!

/Coach

En reaktion på ”Coach informerar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *